Jaký je rozdíl mezi uhelnými a dřevěnými briketami?

Oba typy paliva se od sebe liší zejména složením, ekologickým dopadem a také způsobem použití.

Složení

Uhelné brikety jsou vyrobeny z uhlí nebo uhelného prachu, často za použití pojiv. Dřevěné brikety se vyrábějí z lisovaných pilin nebo dřevního odpadu bez chemických přísad.

Energetická hodnota

Uhelné brikety uvolňují více tepla při spalování. Jejich výhřevnost se pohybuje kolem 18–25 MJ/kg. Dřevěné brikety mívají nižší výhřevnost, obvykle mezi 16–19 MJ/kg, což je o něco méně než u uhelných briket, ale stále je dostatečně vysoká pro běžné topení.

Doba hoření

Uhelné brikety hoří déle než dřevěné, což z nich činí vhodné palivo pro delší vytápění (například přes noc). Dřevěné brikety hoří rychleji, ale mohou také poskytovat dostatečné teplo, jsou-li používány správně.

Ekologický dopad

Uhelné brikety produkují více emisí oxidu uhličitého (CO₂) a dalších škodlivých látek, proto k životnímu prostředí nejsou příliš šetrné. Dřevěné brikety jsou naopak ekologičtější, neboť jsou vyráběny z obnovitelných zdrojů a při jejich spalování dochází k nižším emisím, zejména pokud jsou správně vysušené.

Popel

Uhelné brikety jsou vhodné zejména pro kamna, kotle a pece určené pro spalování uhlí, kde je potřeba udržet teplo delší dobu. Dřevěné brikety jsou univerzálnější, lze je použít v krbech, kamnech a kotlích, a jsou oblíbené zejména v domácnostech kvůli nižším emisím a snadnějšímu skladování.

Pokud hledáte společnost, u které si toto palivo můžete obstarat, podívejte se na stránky společnosti Palivos s.r.o. Obstará vám oba zmíněné typy paliva a ještě k tomu třeba měkké palivové dřevo nebo rašelinové brikety.